//
Obrisi novog pozorišta „Duško Radović”

U Aberdarevoj ulici već četiri meseca majstori uređuju dotrajalu matičnu zgradu teatra, a kako navode u Agenciji za investicije i stanovanje rekonstrukcija bi trebalo da potraje još najviše 14 meseci

Vred­nost ra­do­va na zdanju u tašmajdanskom parku je oko 500 mi­li­o­na di­na­ra

Na gradilištu u Aberdarevoj ulici, gde već četiri meseca traje obnova i dogradnja matične zgrade Malog pozorišta „Duško Radović”, majstori užurbano pokrivaju kosi krov i rade termoizolaciju ravnog dela krovne konstrukcije. Podižu i pregradne zidove u zdanju, kao i nadstrešnicu iznad rampe za osobe sa invaliditetom. Pored najmodernije rasvete, ozvučenja i drugih pratećih sadržaja, posle rekonstrukcije teatra u srcu Tašmajdanskog parka i ovoj grupi građana biće omogućen pristup u sve delove novog pozorišta. Krajnji rok za preuređenje prostora u Aberdarevoj je godinu i po dana, što znači da će još najviše 14 meseci zaposleni i glumci „Duška Radovića” morati da provedu na novoj adresi – pod krovom nekadašnjeg novobeogradskog bioskopa „Jugoslavija”, gde je pozorište nedavno preseljeno. Preduzeće „Ingrap omni” iz Beograda kao izvođač radova ušlo je na tašmajdansko gradilište sredinom marta, a vrednost radova je oko 500 miliona dinara sa dodatim porezom.

– Kompleks je obezbeđen i prohodan za sve posetioce Tašmajdanskog parka, vernike koji dolaze u pravoslavne hramove u neposrednoj blizini pozorišta i Dečjeg kulturnog centra Beograda. Već su demontirani stara scena i prateći enterijerski prostor koji će u narednom periodu dobiti novo lice, na zadovoljstvo poštovalaca pozorišta i stvaralaštva za decu. Radovi teku po predviđenim planovima – navode u Agenciji za investicije i stanovanje.

Projektom je predviđeno uređenje partera, ali i podizanje još jedne pozorišne scene. Biće izgrađena nova trafo stanica i obnovljene elektroenergetske, vodovodno-kanalizacione, telekomunikacione, termotehničke instalacije…

Zgrada malog pozorišta je odavno bila zrela za obnovu. U matičnoj kući instalacije su bile u izuzetno lošem stanju, krov je godinama prokišnjavao, a limeni deo načet je još u toku bombardovanja 1999. godine i od tada nije sasvim popravljen. Ni grejanje, pogotovo u prednjem delu foajea, nije radilo, a nije postojala ni protivpožarna centrala.

Teatar smešten na rubu Tašmajdanskog parka osnovan je 27. maja 1948. godine kao „Pozorište lutaka Narodne Republike Srbije”, a svoju prvu premijeru „Pepeljuga” u režiji Predraga Dinulovića izveo je 23. oktobra 1949. godine u hotelu „Palas”. U toku postojanja prolazilo je kroz razne periode i menjalo ime, a posle smrti našeg velikog pesnika Duška Radovića, na Dan pozorišta 23. oktobra 1984. godine postaje Malo pozorište „Duško Radović”.

———————————————-

Teatar u nekadašnjem bioskopu „Jugoslavija”

Nova scena Malog pozorišta „Duško Radović” u Ulici Goce Delčeva u Novom Beogradu, gde je teatar privremeno preseljen zbog obnove matične kuće, svečano je otvorena krajem januara ove godine. Nekadašnji bioskop „Jugoslavija” je namenska zgrada izgrađena na 2.600 kvadratnih metara početkom sedamdesetih godina prošlog veka kao objekat sa kamernom scenom. Fasada novobeogradskog zdanja kompletno je ulepšana prošle godine, kao i plato sa malim trgom, sve o trošku opštine Novi Beograd (oko 21.000.000 dinara). Iz budžeta grada, minule godine na zdanju u Goce Delčeva zamenjeni su svi prozori, urađeni su keramika, vodovodne i kanalizacione cevi, instalacije… Sređen je enterijer i scena, a reparirana su i sedišta. Skupština grada obezbedila je 115 miliona dinara.

Дискусија

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Translate

BILJKA KOJA UBIJA ĆELIJE RAKA

DONACIJE – PayPal

RSS Novosti

%d bloggers like this: