NOVO: Roman „Ponovo s njim“ Nataše Ikonić


Roman „Ponovo s njim“ Nataše IkonićRoman „Ponovo s njim“ Nataše Ikonić otvara jedan potpuno novi žanr u srpskoj savremenoj književnosti. S jedne strane, sadrži elemente aktuelnog chick-lit pravca, a s druge može se lako uporediti sa klasicima kao što su Mir-Jam i Danijela Stil. Dinamika i živahan stil prepun humora doprinosi još većoj književnoj vrednosti romana.
Glavni lik je Marija, na početku knjige devojčica, a nakon burnih događaja mlada žena koja predstavlja prototip savremen urbane Beograđanke. Roman je zapravo Marijin dnevnik u kome je na fin način data retrospektiva događaja iz prošlosti i sadašnjosti. Sami događaji se prepliću i daju sliku Marije kakva je bila kao dete i Marije kao žene. Kao i svaka žena, Marija greši kako u postupcima, tako i u rezonovanju, zaljubljuje se u pogrešne muškarce, a samim tim bogati svoje iskustvo. Atraktivna je i zanosna, uživa u flertovanju i igri sa muškarcima. Čezne za momkom u koga je bila zaljubljena kao devojčica i, nakon sudbonosnih obrta i ponovnog susreta sa njim, shvata da zapravo ne voli njega. On nije taj sa kojim želi i treba da bude. Njen izabrani je zapravo čovek koga poznaje čitavog života, njen zaštitnik i prijatelj. Poenta jedne veze jesu poverenje i zajednički jezik.
Zaniljiv element romana je način na koji Marija opisuje i klasifikuje osobe koje poznaje čitavog života i one koji su trenutno prisutne u njenom životu. Kao slagalicu horoskopskih znakova, opisuje ih i proučava kroz zodijak sklapajući sopstveni univerzum. Poznavanje astrologije pomaže joj da prihvati ili odbaci svakoga ko joj se približi. Prema drugim likovima se i ophodi u skladu karakteristikama znakova, što je samo prednost i omogućava Mariji da se prepusti kada su svi faktori pozitivni ili da izgradi zid kada preti „opasnost“.
Ovo delo samim tim može da bude dobar savetnik mladima koji mešaju zanos i trenutnu zaljubljenost sa pravom ljubavi. Nataša Ikonić na originalan način priča jednu svakodnevnu priču dajući sasvim jasnu pouku.

Jelena Baćanović

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s