Austrija: Aleksander Van der Belen novi predsednik


Austrijanac estonsko-holandskih korena Aleksander Van der Belen izabran za 13. predsednika Druge republike

aleksander-van-belen

Kandidat Zelenih i favorit demokratski i proevropski nastrojene, građanske Austrije profesor-emeritus Aleksander Van der Belen odneo je u Nedelju, u ponovljenom drugom krugu predsedničkih izbora, ubedljivu pobedu nad rivalom desničarskih slobodara Norbertom Hoferom.

Statističari su zabeležili da je to jedan od najubedljvijih trijumfa u dosadašnjim izbornim nadmetanjima za šefa austrijske države.

Prema rezultatima koje je izborna komisija objavila posle prebrojavanja 94,4 odsto glasova, Van der Belen je osvojio 53,3 odsto biračke naklonosti, a njegov protivnik 46,7 procenta. Rezultati su preliminarni.

Zvanični i konačni rezultat izbora biće saopšten u popodnevnim ili u večernjim satima u ponedeljak, posle prebrojavanja glasova pristiglih poštom.

Ipak, prema procenama izbornih analitičara, pobeda Van der Belena ne može biti dovedena u pitanje. Pomeranja u odnosu glasova u korist jednog ili drugog kandidata moguća su u obimu od svega 0,5 odsto.

U prvim reakcijama, domaći i strani političari već su prihvatili rezultat kao konačni ishod izbora i čestitali Van der Belenu na izbornoj pobedi. Generalni sekretar Slobodarske partije Austrije Herbert Kikl čestitao je Van der Belenu posle saopštavanja prvih preliminarnih rezultata.

Kikl, međutim, nije propustio priliku da čestita i kandidatu slobodara Norbertu Hoferu i da istakne „da je bio sam protiv svih u ovoj izbornoj trci”, prebacujući time, indirektno, ostalim političkim strankama Austrije i ključnim evropskim političarima, u evropskim metropolama i u Briselu, da su prekršili pravilo neutralnog držanja.

Čestitali su stranački lideri svih parlamentarnih partija u Austriji, ali se uprkos žovijalnim nastupima mogao naslutiti duboki jaz podela u političkom okruženju i u širokoj javnosti.

Zeleni i socijaldemokrati bili su, naravno, više nego zadovoljni, reakcije narodnjaka podeljene, a slobodari su iskoristili priliku da žučno kritikuju „pristrasnost koja je izišla iz okvira političkog bon-tona”.

Šef Slobodarske stranke Hajnc Kristijan Štrahe izjavio je, štaviše, da pobeda Van der Belena ne predstavlja njegov lični uspeh, već da je to „iznuđena pobeda sistema”.

Francuski premijer Manuel Vals poigrao se rečima i poručio posredstvom društvene mreže Tviter: „Belle victoire d’Alexander Van der Bellen en Autriche” – lepa pobeda Aleksandera Van der Belena u Austriji. Dodao je da populizam neće postati fatalan po Evropu.

Sličan stav zauzeo je vodeći konzervativni bečki dnevnik „Prese”, mada u uvodnom komentaru nije propustio priliku da kritikuje politički sistem koji je usmeren samo ka cilju očuvanja pozicija:

„Sledećih šest godina (predsedničkog mandata) Austrija će provesti u spavaćim kolima, umesto na toboganu”, zaključio je uvodničar ovog lista. Njegova žaoka odnosila se na činjenicu da će u mandatu novog predsednika Van der Belena sve ostati po starom, dok bi u slučaju pobede slobodarskog kandidata Hofera Austriji predstojala turbulentna vremena – s obzirom na to da je u kampanji najavio da će se zalagati za promenu političkog sistema i za novu definiciju odnosa Austrije prema EU.

Izbornom pobedom Aleksandra Van der Belena, međutim, nije završeno nadmetanje između populistički orijentisane, krajnje desnice i političkog centra, s leve i desne strane.

U „glasnim razmišljanjima” u vladajućoj koaliciji socijaldemokrata i narodnjaka spekuliše se s raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora već sledećeg proleća.

U toj trci, pobednik bi prema analizama biračkog raspoloženja bili slobodari, a narodnjaci i socijaldemokrati razmišljaju o koalicionom paktu s pobednicima.

To se pre svega odnosi na narodnjake, u čijim je redovima u jeku predsedničke izborne kampanje došlo do ozbiljnih podela – jedni su dali preporuku biračima da glasaju za Hofera – to se pre svega odnosi na mladog ministra spoljnih poslova Sebastijana Kurca koji bi u eventualnoj koaliciji sa slobodarima postao kancelar ili vicekancelar – drugi su apelovali da se bira Van der Belen.

U datoj situaciji postaje izvesno da Austriji predstoji period političkog skretanja udesno, s obzirom na odgovarajuće raspoloženje biračke većine i na držanje stranačkih moćnika koji ekstremnu desnicu odnedavno prihvataju kao mogućeg partnera u vladi.

Tu situaciju je komentarisao bečki dnevnik „Kurir”, ističući da je Van der Belen pobedio, ali da je demokratska Austrija ipak gubitnik, s obzirom na to da bezmalo polovina birača priželjkuje desničare kao političke vođe: „Do pre godinu dana niko nije mogao da zamisli da će predstavnik ekstremne desnice zadobiti naklonost polovine naših građana.

A danas? Danas je to politička realnost i to ne samo u Austriji”.

Belen: Austrija da podrži države Balkana na putu u EU

BEČ – Pobednik na današnjim predsedničkim izborima u Austriji, Aleksandar van der Belen, ima pozitivan stav prema širenju EU na zapadni Balkan i smatra da bi zvaničan Beč trebalo da pomogne zemljama tog regiona u procesu približavanja Uniji.

Van der Belen je, uoči izbora, odgovarajući na pitanja agencije APA, ukazao da nijedna druga zemlja kao Austrija nema tako tesne ekonomske i istorijske odnose sa zapadnim Balkanom.

„Srednjoročno će pristupna perspektiva za zemlje zapadnog Balkana biti neosporiva za sve posmatrače. Naravno da je preduslov za uspešno približavanje postepena primena evropskog zakonodavstva. Pregovori se već odavno vode. O putu ka tamo postoje različita mišljenja, i mnoga pitanja su još otvorena”, objasnio je on.

Van der Belen ocenjuje da bi Austrija trebalo da podrži i dobro pripremi pristupanje država zapadnog Balkana EU.

Na pitanje da li bi priznao referendum o nezavisnosti Republike Srpske (RS) Van der Belen je rekao da bi to bilo u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima u vezi Bosne i Hercegovine.

„Vlade u Sarajevu i Beograd će, nadam se, u okviru pristupnih pregovora biti toliko motivisane evropskom perspektivom, da će to delovati i na predstavnike RS. Razmišljanja u pravcu novih promena granica su problematična”, uveren je on, prenosi Tanjug.

Novi predsednik Austrije profesor i iskusan političar

BEČ – Novi predsednik Austrije Van der Belen koji je, prema preliminarnim rezultatima, pobedio na predsedničkim izborima u Austriji političar je sa dugogodišnjim iskustvom koji je u toku kampanje obećao da će biti nadstranački šef države, iako je u trku ušao uz podršku stranke Zelenih.

Van der Belen, koji je rođen pre 72 godine u Beču, dete je majke Estonke i oca Rusa, a detinjstvo je proveo u austrijskoj pokrajini Tirol.

Preci po ocu Aleksandera van der Belena su se preselili iz Holandije u Rusiju krajem 17. veka i od 18. veka su živeli u Pskovskoj guberniji.

Njegov otac se rodio u Pskovu, ali je nakon Oktobarske revolucije emigrirao u Estoniju, gde se upoznao sa budućom majkom novog predsednika, te se 1940. preselio u Austriju.

Van der Belen je kasno ušao u politiku, najpre je bio član Socijaldemokratske partije (SPO), ali je kasnije prešao u stranku Zelenih, čiji je bio poslanik od 1994.

Nije dugo trebalo da profesor privrede krene da se penje u hijerarhiji Zelenih i, zbog odlične retorike, garnirane humorom, uskoro postane i zvezda te stranke, iako su njegovi stavovi po partijskoj bazi suviše ekonomsko-liberalni.

On je 1999. postao i lider Zelenih, a stranku, koju je vodio desetak godina.

Za njegovo vreme Zeleni su ređali izborne uspehe, a kada je 2008. lošije prošao na glasanju nego što je očekivao, predao je kormilo stranke Evi Glavišnig.

Van der Belen je oko sebe okupio značajna imena iz političkog i kulturnog života Austrije koja su podržala njegovu kandidaturu.

Svi koji se plaše uspona desnice podržavali su šarmantnog profesora, koji će nakon ove pobede biti jedan od najstarijih predsednika.

Van der Belen se tokom kampanje predstavljao kao kandidat centra nastojeći da privuče građane strahom od desnice.

On je u drugom krugu, krajem maja, pobedio tesno, osvojivši 50,3 odsto glasova, ali je ishod galsanja poništio Ustavni sud zbog neregualrnosti oko prebrojavanja glasova pristiglih putem pošte – prenosi Tanjug.

Oland: Belenova pobeda glas za evropsko jedinstvo

PARIZ – Predsednik Francuske Fransoa Oland pozdravio je današnju pobedu Aleksandera Van der Belena na predsedničkim izborima u Austriji, ocenivši da je to glas za evropsko jedinstvo i toleranciju.

„Građani Austrije su izabrali Evropu i otvorenost”, rekao je Oland, prenosi AP.

Predsednik Francuske je Van der Belenu čestitao na čistoj i nespornoj pobedi, prenosi Tanjug.

Šulc: Pobeda Van der Belena poraz antievropskog populizma

STRAZBUR – Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc ocenio je večeras da pobeda levičarskog kandidata Aleksandera Van der Belena na predsedničkim izborima predstavlja poraz „antievropskog, nazadnog populizma”.

Šulc je čestitao Van der Belenu izbornu pobedu „sa jasnom proevropskom porukom”.

Pobeda Van der Belena predstavlja „težak poraz nacionalizma i antievropskog, nazadonog populizma”, objavio je Šulc na Tviteru, prenosi Tanjug.

Kern zadovoljan ishodom predsedničkih izbora

BEČ – Austrijski kancelar Kristijan Kern izrazio je zadovoljstvo što je na predsedničkim izborima pobedio Aleksander van der Belen.

„Uveren sam da sa Van der Belenom dobijamo predsednika koji će na odličan način predstavljati našu zemlju kako unutar države, tako i inostranstvu”, poručio je on na konferenciji za novinare.

Kazao je da je radostan, i da to priznaje, što je Van der Belen dobio na izborima.

„Želim da Van der Belenu, našem novom predsedniku, čestitam na izbornom uspehu”, kazao je dalje Kern izražavajući zadovoljstvo što je završena predizborna, koja, kako je konstatovao, nije uvek vođena na najlepši način.

Takođe je izrazio poštovanje kandidatu Slobodarske partije (FPO) Norbertu Hoferu.

Njegovim biračima je poručio da je važno da se danas niko ne oseća kao gubitnik, jer su svi građani Austrija, prenosi Tanjug.

Vals: Pobeda Van der Belena – udarac za populizam u Evropi

PARIZ – Francuski premijer Manuel Vals ocenio je danas da pobeda Aleksandra Van der Belena, koga je podržala stranka Zelenih, nad desničarskim protivkandidatom Slobodarske partije Norbertom Hoferom na predsedničkim izborima u Austriji predstavlja „udarac za populizam u Evropi”.

„Velika pobeda Aleksandra van der Belena u Austriji. Populizam nije sudbina Evrope”, naveo je Vals na svom nalogu na Tviteru nakon što je Hofer priznao poraz, prenosi AFP.

Na rezultate izbora u Austriji reagovala je i liderka krajnje desnicarske francuske partije Nacionalni front Marin Le Pen.

„Čestitam Slobodarskoj partiji Austrije, koja se hrabro borila. Naredni izbori će biti njihovi”, navela je Le Pen na svom nalogu na Tviteru, prenosi Tanjug.

Tusk: Pobeda Belena znak jačanja evropskog jedinstva

BRISEL – Evropska unija ocenila je da pobeda Aleksandera Van der Belena na današnjim predsedničkim izborima u Austriji znači „jačanje evropskog jedinstva u vreme mnogih izazova”.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je Van der Belenu čestitao na pobedi i poželeo mu uspeh.

„U vreme kada se suočavamo sa mnogim izazovima, nastavak konstruktivnog doprinosa Austrije u pronalaženju zajedničkih evropskih rešenja i održanja našeg evropskog jedinstva ostaje od ključne važnosti”, poručio je Tusk u saopštenju, preneo je AFP.

Slobodarska partija Austrije i njen kandidat na predsedničkim izborima Norbert Hofer priznali su poraz i čestitali pobedu novom predsedniku Austrije Aleksanderu Van der Belenu.

Posle 100 odsto prebrojanih glasova na biralištima, pobednik na današnjim predsedničkim izborima u Austriji, nezavisni kandidat Aleksander van der Belen, osvojio je 51,69 odsto glasova, a njegov protivkanidat iz desničarske Slobodarske partije (FPO) Norbert Hofer 48,32 odsto glasova.

U ove rezultate nisu uključeni glasovi predati putem pošte, na osnovu kojih će Van der Belen, prema proceni instituta ARGE, osvojiti ukupno 53,3 odsto glasova, dok će Hofer pasti na 46,7 procenata.