Blago koje krije Jevremovac


Dugoočekivana rekonstrukcija Botaničke bašte „Jevremovac”, jedne od najstarijih u Evropi, počela je prošle nedelje i izvodiće se u dve faze. U naredna četiri meseca bašta će dobiti potpuno novu hidrantsku mrežu, nove staze i klupe.

Kaktus bez bodljiKaktus bez bodlji

OBNOVA – Na jesen bi trebalo da počne druga faza tokom koje će od poda do krova biti rekonstruisan staklenik iz 1892. godine, poklon kralja Milana Obrenovića koji je kupio u Drezdenu. Za rekonstrukciju ovog zdanja urađen je kompletan projekat, za čiju će obnovu iz fonda Evropske unije biti odvojeno milion i po evra. Staklenik Botaničke bašte biće ponovno izgrađen, i to će trajati nekoliko meseci, a svaki njegov deo biće zamenjen, ali tako da ukras Jevremovca koji je pod zaštitom Zavoda za spomenike ostane identičan prvobitnom.
Inače, staklenik se prostire na 500 kvadrata, a za organizovane posete u funkciji je samo centralni deo kupole, dok je ulaz u levo i desno krilo zabranjen jer su stakla i čelične konstrukcije propali i preti opasnost od pada. Kako bi se sačuvale od daljeg propadanja, postavljene su mreže na krovove, kao i metalna konstrukcija.
Ova mala gradska oaza u centru grada ima 1.500 vrsta na otvorenom prostoru i još 1.000 u stakleniku.

Kalahoja

Kalahoja

Kalahoja se lako razmnožava uz pomoć vetra
KOREN – Kalahoja je specifična po tome što se na obodima njenih mesnatih listova formiraju mlade biljke koje se najbolje razmnožavaju putem vetra i gde god da padnu odmah iz te nove biljke izlazi koren koji se lako prima. Listovi su mesnati i sadrže dosta vode.

Agava

Od agave se prave tekila i espadrile
CVETANJE – Agava potiče iz Meksičkog zaliva, ali su se morepolovci zainteresovali za nju, pa su je doneli u Evropu. Biljka je puna tečnosti, od nje se pravi tekila, od njenog sušenog lista se dobija juta od koje se prave espadrile. Cveta na svakih 50 do 100 godina.

Banane

Banane

Banane mogu da porastu i do 15 metara
BILJKA – Banane su najviši stanovnici centralnog dela kupole bašte. Mogu da porastu i do 10-15 metara u visinu. Izuzetno lako i brzo se razmnožavaju. Stablo traje dve-tri godine, zatim vene, a iz korena rastu mala stabla. U Botaničkoj bašti cveta i rađa male plodove.

Efedra

Efedra

Efedra sadrži sastojak od kog se prave kapi za nos
LISTOVI – Efedra je mediteranska biljka, živi u surovim uslovima gde su leta sušna i topla, a zime hladne. Zbog toga su njeni listovi minimalni, pa podsećaju na male zelene grančice koje padaju ka zemlji. Ova biljka sadrži lekoviti sastojak efedrin, od kog se prave kapi za nos.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s