//
Proputovali Evropu, Sibir i Kinu za samo 600 evra

Beograđani Filip Gazdić (28) i Nevena Knežević (24) pre dva meseca napustili su stalan posao i krenuli na putovanje kroz Evropu, Sibir, Mongoliju. Do sada su prešli na hiljade kilometara, ali potrošili su samo 600 evra, od toga polovinu na prevoz, a pola na suvenire i hranu.

Avantura: Nevena Knežević i Filip GazdićAvantura: Nevena Knežević i Filip Gazdić

AVANTURISTI – Nije nam trebalo puno para. Smeštaj smo za prethodna dva meseca platili samo jedno veče, i to vrlo jeftino. A što se tiče prevoza u Evropi smo koristili autostop, a u Aziji je vožnja jeftina. Najveća stavka je bila karta za Transsibirski voz koja košta 100 evra za 5.000 kilometara – kaže Filip.
Par je trenutno u Kini, gde su se zaposlili u jednom gradu kao grafički dizajneri. Tu će raditi mesec-dva, dovoljno da zarade za nastavak putovanja, do Tajlanda i Australije. Kada su odlučili da napuste posao, on u marketinškoj agenciji, ona u firmi za monitoring platnih kartica i bankomata nisu imali predstavu kuda idu i koliko dugo će trajati put.

Kako jeftino putovati
* Putovati autostopom ili koristiti lokalni prevoz
* Kad ponestane novca, naći nakratko posao
* Spavati kod lokalnog stanovništva
* Budite spremni na kampovanje

– Nakon vožnje duge 88 sati Transsibirskom železnicom, put do Crne Gore više nam neće izgledati dug – počinju priču o svojoj avanturi Nevena. Kroz Evropu su prešli 2.000 kilometara autostopom. U Moskvi su ušli u voz koji ih je poveo Transsibirskom železnicom.

– Delili smo vagon sa 54 cimera. Družili smo se s nekoliko drvoseča iz Ukrajine, koji su krenuli u Sibir da zarade novac. Za četiri dana prešli smo pet vremenskih zona – kaže Nevena.
U Irkutsku su na ulici upoznali mladića Sergeja koji ih je pozvao da budu gosti kod njega i njegove devojke.
– Predložili su nam da nekoliko dana kampujemo po Sibiru. Najviše nas je oduševilo mesto Aršan. Bili smo u podnožju planinskog venca Sajan. Postavili smo šator na jednoj litici, u šumi – prenosi utiske mladi par.

Spavali u crkvi koju je napravio zvonar
PRIJEM – Na Bajkalskom jezeru su sa još trinaestoro ljudi bili smešteni u maloj kući koju je napravio zvonar lokalne crkve i koja je dom za ljude iz svih krajeva sveta. U pustinji Gobi su jahali konje, kamile i družili se sa nomadima.

Дискусија

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Translate

BILJKA KOJA UBIJA ĆELIJE RAKA

DONACIJE – PayPal

RSS Novosti

%d bloggers like this: