//
Pepeo je neiskorišćeni potencijal, a ne problem

Od nove godine 2.763 osnovca mlađih razreda ići će na letovanje i zimovanje o trošku opštine. – Službeni automobili „rade” do kada i službenici

Vrata opštine Obrenovac, po novom radnom vremenu, otvorena su za građane radnim danima do 21 sat, a nedeljom od 12 do 16 časova. Obrenovčane dočekuje predsednik lično. Službeni automobil ustupio je građanima koji nemaju svoj, mogu da ga rezervišu i, kao što bi od komšije, pozajme kola od opštine i odvezu dete na redovnu kontrolu kod lekara ili vakcinaciju. Kad se u javnim preduzećima završi radni dan, zaključava se i njihov vozni park. Čudi se čaršija uredno parkiranim vozilima, znajući da su iz njih doskoro „po službenoj dužnosti” trubili svatovi. Uz to, nezaobilazne teme su bebe i venčanja, jer odnedavno za svako novorođeno dete opština daruje 5.000 dinara i dvostruko više za svaki sklopljeni brak. Šta se dogodilo Obrenovcu i Obrenovčanima i šta će tek da ih strefi u intervjuu za „Politiku” otkriva Miroslav Čučković, predsednik opštine.

Otkako ste došli na vlast, priča se, uveli ste mnogo novina. Šta ste prvo uradili i zašto?

Moramo biti na usluzi, efikasni. Produžili smo radno vreme, s tim da od 19 do 21 sat po jedan član opštinske vlade dežura, razgovara sa sugrađanima, sluša i beleži njihove probleme i ideje. Ja sam im na usluzi nedeljom, kao što sam bio Beograđanima u Skupštini grada. Ne manje važna odluka je da iako po zakonu možemo da postavimo 11 članova veća (uz predsednika opštine i zamenika, to je 13 ljudi), bez obzira na političke apetite, brojka ne pređe sedam. Toliko nas sada ima. Opštini tako ostaje šest miliona dinara više, koji bi bili utrošeni za funkcionerske plate.

Nema nepotrebnih troškova?

Neracionalna potrošnja morala je da se svede na minimum. Pre svega, korišćenjem službenih vozila. Išlo se dotle da su se natpisi, recimo, JKP „Toplovod Obrenovac”, sklanjali u gepek posle radnog vremena, da ne upadaju u oči građanima, a samo u toplovodu ima 12 takvih vozila. I za njih važi da u 15.30 budu parkirana. Iskorenili smo dodatno plaćanje funkcionera za obavljanje posla koji im je inače u opisu radnog mesta. Otuda fond za novac na dar novorođenim bebama i tek venčanima. Pri tom, 10.000.000 dinara opredeljujemo za poljoprivredu, kroz konkurs za bespovratna sredstva i subvencije za izgradnju plastenika, skladišnih kapaciteta za žito – silosa, i za pomoć socijalnim kategorijama.

„Zeleni prsten” na delu?

Da. Ja sam napravio „Zeleni prsten”. Lako ga je primeniti kada ima novca. Godišnji budžet za opštinu Obrenovac bio je 13,9 miliona, a mi sada imamo samo za jednu meru 10 miliona, što znači da će za poljoprivredu izdvajanja biti dvostruko veća.

A za obrazovanje?

Prva obrenovačka osnovna škola, posle 140 godina, dobiće fiskulturnu salu. Gradićemo salu za fizičko u školi u Grabovcu. U Ministarstvu prosvete i nauke aplicirali smo za 119 miliona dinara za proširenje ogranka OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” u Zvečkoj. U planu je izgradnja nove biblioteke, a postojeća će postati zavičajni muzej. Gimnazija u Obrenovcu je u katastrofalnom stanju i grad Beograd uradiće kompletnu rekonstrukciju vrednu 2.000.000 dinara. Od nove godine 2.763 osnovca mlađih razreda ići će na letovanje i zimovanje o trošku opštine. Za sve sportske klubove u Obrenovcu opština će plaćati članarinu klincima od 10 do 18 godina. Ideja je da se podrži školski sport, da nam deca ne bi bila na ulici i da bi bila zdravija.

Koji kamenčići nedostaju infrastrukturnom mozaiku Obrenovca?

Obilaznica. Nova. Planiramo povezivanje kružnog toka na ulasku u grad sa ulicom Kralja Aleksandra Prvog, i to iza bazena i hotela, da bi se rasteretio saobraćaj kod crkve. Planiramo samo velike radove. Rekonstruisaće se dva putna pravca u dužini od po 20 kilometara Mislođin–Konatice i Vukićevica–Grabovac. Gradi se vodovod u Grabovcu i Stublinama. Počinje izgradnja najmodernijeg vodovoda u gradu koji će krenuti od fabrike vode na Zabrežju i stići do Velikog polja, Piromana, Brovića. Nastavlja se toplifikacija naselja Belo polje. Završeno je idejno rešenje za izgradnju takozvane treće magistrale, toplifikacionog sistema koji bi išao od termoelektrane, kroz naselje Zvečka do Valjevskog i Šabačkog puta i vezao bi 1.600 domaćinstava.

Nisu dovoljno iskorišćeni potencijali: savska obala, banjska voda, industrijska zona (bez industrije)… Šta se tu menja?

Radi se obaloutvrda u Zabranu. Tražimo strateškog partnera za završetak banje, odnosno budućeg spa-centra. Za to je potrebno oko pet miliona evra. Imamo dva i po i toliko nam fali da ulože grad Beograd, država ili privatni sektor da bi na „cevki”, gde izvire topla voda, i platou od 4,5 hektara zaživeli sportsko-turistički sadržaji. Kad ostvarimo investiciju zbog koje će ovde dolaziti desetine hiljada ljudi, hotel će pasti u ruke nekom privatniku. Industrijska zona u Bariču, livada od 10 hektara sa kompletnom infrastrukturom može se isparcelisati za 10 ili 12 kompanija koje hoće da grade fabrike. Preko puta je umivena, građevinski i arhitektonski zdrava hala od 3.500 kvadratnih metara i još jedna od 2.500 kvadrata. Da zaokružimo investicionu ponudu, opština je spremna da bude partner kompanijama koje žele da u krugu termoelektrane naprave fabriku za proizvodnju asfaltnih podloga od pepela. Hoću da pepeo bude potencijal, a ne problem našeg grada.

Veći problem i od pepela je nezaposlenost?

Izdvajaju se žene od 45 do 55 godina, bivše radnice „Posavine”, „Zelengore”, „Prve Iskre”. Njih niko neće da zaposli. Druga kritična kategorija su muškarci od 55 do 65 godina, koji su dve-tri godine do penzije. Mnogo je i mladih, fakultetski obrazovanih, a nezaposlenih. Smislio sam program da ih skućimo. Opština će da podeli 1.000 vaučera nezaposlenima, kao garanciju da će godinu dana umesto poslodavca da plaća doprinose. Međutim, samo najbržih sto koji sebi nađu posao iskoristiće vaučer, jer za toliko pomoći opština ima novca.

———————————————-

Grad „pametne” energije

– Imam dve vizije pi-ara Obrenovca u evropskim razmerama. Ideja je da nas Evropa prepozna po energetskoj efikasnosti i kulturi. Obrenovac će da postane „smart enerdži taun”, grad „pametne” energije. Rekonstruisaćemo sve fasade. Od oronulih postaće energetski efikasne zgrade. Izgradnjom „treće magistrale” toplovoda ljudi se više neće grejati na ugalj. I rasveta će biti „pametna”. Ne mora ulična sijalica da svetli istim intenzitetom kad je magla, u osam uveče i u pet ujutru. To smanjenje jačine primetiće se jedino na mesečnoj fakturi, gde će umesto uobičajenih 31 milion dinara, stajati 25 miliona dinara za naplatu. A najveće kulturno blago koje nas izdvaja jeste vinčansko naselje u Stublinama. Ostaje da smislimo kako ćemo i uz čiju pomoć da oživimo iščezli svet na lokalitetu Crkvine.

 

 

 

Дискусија

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Translate

BILJKA KOJA UBIJA ĆELIJE RAKA

DONACIJE – PayPal

RSS Novosti

%d bloggers like this: