BEOGRAD PRED BANKROTOM: Dragan Đilas bez plate ostavio 20.000 ljudi!


Svi zaposleni koji su na budžetu Grada Beograda ostali su bez novca jer im isplata mesečnih zarada kasni dve nedelje

Dragan Đilas, zaposleni bez plate, Grad Beograd, budžet, kasne zarade

BEOGRAD – Prazna kasa.
Grad Beograd, na čijem je čelu Dragan Đilas, nenajavljeno je ostavio bez plata skoro dvadeset hiljada zaposlenih u vrtićima i ustanovama kulture. Oni su dosad pola zarade dobijali 15. u mesecu, ali ovog meseca isplata kasni najmanje dve nedelje.

Zaposleni je trebalo u ponedeljak da dobiju plate, ali bez ikakvog obaveštenja ostali su praznih džepova. Grad finansira oko 340 predškolskih ustanova i ustanova dečje zaštite i Centar dečjih letovališta i oporavilišta Grada Beograda, kao i 36 ustanova kulture – pozorišta, muzeje, biblioteke, centre za kulturu… Samo u predškolskim ustanovama radi 7.101 zaposleni na neodređeno i još 1.221 na određeno.

Radnici su kivni na gradsku vlast jer im niko ništa nije najavio.
– Nismo dobili platu. Možda će biti 29, možda 30, možda 1. Ništa nam nisu rekli, nisu nam objasnili šta se dešava… Kao ovce smo! – kaže jedna vaspitačica iz vrtića u Novom Beogradu.

Njena koleginica iz Starog grada obaveštena je da će plata biti 29, a na pitanje šta će tada primiti, nije dobila odgovor. Rekli su – biće 29, ako primimo i tada. Koliko, ne znamo. To je prvi put za 30 godina, koliko radim ovde, da nismo dobili platu!

Očajni su i zaposleni iz vrtića na Voždovcu.
– Iz Sekretarijata za obrazovanje zvanično su nam rekli da će biti 29. Verovatno će tada biti cela plata, ne znamo… A do tada ćemo svi da se ubijemo! – kaže još jedna vaspitačica.

U ustanovama kulture situacija je ista. U Pozorištu „Boško Buha“ nezvanično nam je rečeno da nisu dobili platu.

U Ateljeu 212 kažu da su im iz Grada prvo rekli da će dobiti celu platu 29, a onda da će prvi deo biti 20, a drugi 5. maja.

Đilas: Biće para pred praznike

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je juče da će Grad Beograd, kao i dosad, na kraju meseca vaspitačicama nesmetano isplaćivati plate za prethodni mesec.
– To neće biti ni na jedan način ugroženo. Ali neka praksa koja je dosad postojala, a koja nije u potpunosti po propisima, biće izmenjena. Sad ćemo sve to rešiti – rekao je on i najavio da će 29. aprila, pred praznike, biti isplaćene plate i da će se s tom praksom nastaviti i narednih meseci.

Gradski sekretari ćute

Nemi su ostali Renata Milić Radujko, sekretar za finansije, Katarina Živanović, sekretar za kulturu, i Ljiljana Jovčić, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

Sindikat: Loše stanje u budžetu

Ljiljana Kiković, predsednik Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, kaže da je obaveštena o kašnjenju plata u Beogradu, ali nema pravi odgovor šta se dešava.
– Ovo pravi ljudima problem jer imaju kredite, a računali su da će dobiti novac 15. Loše bi bilo da se nastavi ovakva praksa. Koliko znam, u budžetu stanje nije najbolje – kaže ona i dodaje da ih je Grad samo obavestio da će cela plata biti isplaćena 29, ali bez obrazloženja.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s