Beograd: Gradi se kvart za pedere i lezbejke!


Srbijanska prestonica postaje uskoro prvi grad u ovom delu Evrope, ali i šire, koji ima gej kvart!

 

U junu se otvara hostel za homoseksualceU junu se otvara hostel za homoseksualce

U ulici Kraljice Natalije, odnosno nekadašnjoj Narodnog fronta, u junu će biti otvoren LGBT centar, koji bi ubrzo mogao da preraste u kvart posvećen LGBT osobama.
Otvaranjem centra, svoje ćoše u Beogradu dobiće najmanje 100.000 LGBT osoba, koliko se procenjuje da ih ima u srbijanskoj prestonici.
Kako ekskluzivno otkriva Vesna Zorić iz NVO “Egal”, jedan od idejnih tvoraca ovog projekta, na prostoru od 380 kvadrata nalaziće se gej hostel, kruzing klub za muškarce, sportski centar i drugi sadržaji za okupljanje srbijanske LGBT zajednice.

 

Podrška i od svingera
Prostor za budući gej kvart LGBT zajednici ustupio je vlasnik grafičkog preduzeća „Morava“ Danijel Jakšić, koji je, kako kaže Zorićeva, „prepoznao probleme srpske LGBT zajednice“. U tom prostoru, koji je inače bio prazan, u petak, 26. aprila uveče, izbio je požar, ali je šteta srećom bila minimalna. Ovaj jedinstveni projekat pokrenuli su „Egal“, „Bear zajednica“ i „Loud & Queer“, a na veliko iznenađenje gej zajednice, podršku su im dali i srbijanski svingeri.

– Otvaranje je, na opšte zadovoljstvo srpske LGBT populacije, u junu! Izdržavaćemo se od donacija LGBT osoba. Tako ćemo plaćati zaposlene, zakup, smeštaj za one koje su zbog problema u porodici morali da napuste dom… Došlo je vreme da srpska gej zajednica počne sama sebe da izdržava i da više ne zavisi od pomoći drugih, naročito države, pošto se ionako u poslednjih dvadesetak godina oslanjala isključivo sama na sebe – objašnjava naša sagovornica.

Dakle, ako neka LGBT osoba svrati u Beograd, u ovom prostoru će moći da prenoći, dobije edukativni i informativni program o srbijanskoj LGBT zajednici i drugo, a sve što pretekne, biće uplaćivano u fondaciju koja će podržavati pripadnike zajednice, naročito siromašne i talentovane, ali i plaćati zdravstvenu zaštitu LGBT osobama. Prostor će se ustupati za druženja, poslovne kontakte i bilo koje druge aktivnosti zajednice ne bi li centar mogao sam sebe da izdržava.

Gej parada– Osim doniranja, postojaće i opcija kupovine vaučera, kojima će se plaćati usluge u centru. Na primer, ako neko donira ili kupi vaučer za 1.500 dinara, za taj novac može da dobije smeštaj ili prenoćište, prostor u kojem će se družiti sa sebi sličnima i istomišljenicima, mogućnost korišćenja sportskog i kulturno-umetničkog centra… Na godišnjem nivou, novac koji pretekne opet će se donirati fondaciji, koja će u skladu sa statutom i politikom tim novcem da raspolaže – zaključuje naša sagovornica.

Primer drugim zajednicama
Uvereni smo da ćemo uprkos svim preprekama uspeti da postavimo centar na noge i damo primer svim ostalim zajednicama u Srbiji. Mislimo da je ovo jedan od načina da svaka, a ne samo LGBT zajednica, doprinese sopstvenom razvoju i razbijanju predrasuda. Kada centar počne s radom, više neće biti priča tipa “Šta hoće ti pederi?! Šta opet traže?! Samo jure tuđi novac!”. Ovo treba da postane primer za svaku grupu u Srbiji da može da učini nešto dobro za sebe – kaže Vesna Zorić, tvorac projekta.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s