//
sada čitate...
Beograd, Društvo, Hronika, Istaknuto, Srbija

Trivan: Kontrolišemo firme zbog opasnog otpada!


Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan kazao je da se godišnje u Srbiji proizvede od 150 do 200.000 tona opasnog otpada, a najveći deo se ne prerađuje jer ne postoje adekvatna postrojenja

Trivan je rekao da se taj otpad deli na komunalni, koga ima manje i indrustrijski u kojem postoji i deo opasnog.

On je rekao da je istraživanje Ministarstva za zaštitu životne sredine iz 2014. godine pokazalo da u Srbiji ima 70 lokacija na kojima se nalazi industrijski otpad. Upitan o tome da li će se raditi kontrola svih preduzeća, gde i kako skladište i prerađuju svoj otpad, Trivan je rekao da se upravo kontrolišu firme za koje se sumnja da su učestvovale u poslovima, koji se ovih dana pojavljuju u medijima i dodao da će inspektori nastaviti sa proverom i drugih preduzeća.

Ministar je istakao da u Srbiji ne postoji dovoljan broj inspektora i dodao da je zato otvoreno još 180 radnih mesta.

„Zbog toga smo insistirali na sistematizaciji Ministarstva, što nam je i omogućeno. Otvoreno je još 180 mesta, a tražio sam da od tih 180, 100 budu pripravnici da ojačamo inspekciju“, kazao je Trivan.

Govoreći o budžetu koji je idvojen za to ministarvo, Trivan je rekao da je budžet veći za 16 odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 5,58 milijаrdi dinаrа, ali je dodao da će morati da raste značajno da bi obavili sve što su zamislili. Prema njegovim rečima, Ministаrstvo životne sredine je od tаksi u držаvnu kаsu uplаtilo 10,2 milijаrde dinаrа prošle godine.

„Procenа je dа ćemo ove godine imаti 11 milijаrdi. Pri tom sаmo polovinа tog budžetа zаvrši u zelenom fondu. S tim novcem rаspolаže Ministаrstvo finаnsijа, а jа se s tim ne slаžem“, rekаo je Trivаn i dodao da smаtrа dа sаv novаc od tаksi trebа iskoristiti zа zаštitu životne sredine.

Trivan je dodao da je formiranje Ministarstva zaštite životne sredine „ključna karika u lancu borbe za zdravu životnu sredinu“.

About Redakcijski Tim

Redakcijski Tim

Дискусија

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Translate

BILJKA KOJA UBIJA ĆELIJE RAKA

DONACIJE – PayPal

RSS Novosti

%d bloggers like this: