BAHATO: Vučićeva jelka najskuplja na svetu!


Beograd će za doček 2018. godine imati jednu od najskupljih novogodišnjih jelki na svetu, koju Beograđani plaćaju neverovatnih 83.000 evra i koja je postavljena tri dana pre nego što je uopšte doneta odluka o dodeli ugovora, što je krivično delo koje mora biti sankcionisano

* Dok se prirodna jelka, norveška omorika visoka najmanje 20 metara ispred Centra „Rokfeler“ u Njujorku bez ukrasa plaća skromnih 25.000 dolara, u Beogradu je veštačka jelka visoka 18 metara ukrašena belim lančanicama sa 200 crvenih plastičnih ukrasa i 40 ukrasnih plišanih crveno-zlatnih mašni plaćena četiri puta više

* U Italiji je zbog slične mahinacije i nabavke jelke od 50.000 evra oboren ugovor a vinovnici iz gradske uprave naći će se na sudu, da li će Vesić i Mali zbog ove najnovije kriminalne radnje završiti u zatvoru * To je posao za tužilaštvo, kaže Saša Mirković, kandidat Narodnog radničkog pokreta za gradonačelnika Beograda

Vučićeva jelka najskuplja na svetu

Skupocenu jelku je kupio Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima grada Beograda od firme „Keep light“ (Kip lajt), od koje grad godinama unazad pazari prazničnu rasvetu i za koju se sumnja da je namešten prošlogodišnji, ali i ovogodišnji tender za novogodišnju rasvetu.

I dok se prirodna jelka, norveška omorika visoka najmanje 20 metara ispred Centra „Rokfeler“ u Njujorku bez ukrasa plaća 25.000 dolara, u Beogradu je veštačka jelka visoka 18 metara ukrašena belim lančanicama sa 200 crvenih plastičnih ukrasa i 40 ukrasnih plišanih crveno-zlatnih mašni plaćena četiri puta više.

Jelka u Beogradu, koja je sa PDV-om koštala skoro 10 miliona dinara, skuplja je i od najskuplje jelke na svetu koja se nalazi u luksuznom hotelu „Emirates Palace“ (Palata Emirata), koja bez ukrasa košta 10.000 dolara. Sa ukrasima od dijamanata i zlata ova jelka košta 11 miliona dolara.

Od beogradske jelke jeftinija je čak i novogodišnja jelka koja je ove godine izazvala najveću pažnju svetske javnosti, ona na Trgu Venecija u Rimu. Prirodna jelka, smreka sa Dolomita, koja je trebalo da bude zelena i bujna dok traju praznici, osušila se pre katoličkog Božića, pa su je građani prozvali „šugavkom“, a izgled joj poredili sa četkom za toalet. Udruženja građana, kako prenose mediji, zahtevaju od suda nadležnog za javnu potrošnju da ispita zbog čega su vlasti u Italiji potrošile 50.000 evra za jelku koja je osušena, i to u nabavci bez tendera.

Da bi kupio jelku, Sekretarijat je u septembru promenio plan javnih nabavki i opredelio dodatnih 8.333.333 dinara za tu svrhu. U novembru je raspisan tender, na kom je 18. decembra posao dobila firma „Kip lajt“. Tri dana pre nego što je kupljena, jelka od 83.000 evra već je bila postavljena na početku Knez Mihailove ulice.

Sudeći po najnovijoj izmeni plana javnih nabavki od 5. decembra Sekretarijat za poslove odbrane vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, nastaviće raskalašno trošenje novca na prazničnu rasvetu.

Ovom promenom je, kako navode, povećan budžet za kupovinu novogodišnjih lančanica za više od šest puta, sa tri miliona dinara na 19,6 miliona dinara. Tender za njihovu kupovinu je u toku.

Firma „Kip lajt“ i u Avgustu dobila posao nabavke praznične rasvete za Beograd od 170 miliona dinara na tenderu Javnog komunalnog preduzeća „Javno osvetljenje“.

To javno preduzeće tražilo je samo one ukrase kakve prodaje „Kip lajt“ kao ekskluzivni distributer grčke firme „Fotodiastasi“ (Fotodiastasi). Na isti način „Kip lajt“ je i prošle godine pobedio na tenderu i dobio posao vredan 143,9 miliona dinara.

Kandidat Narodnog radničkog pokreta za gradonačelnika Beograda Saša Mirković kaže da je to posao za zužilaštvo.

-To je posao za tužilaštvo, da vidimo šta se sad dešava kada su u pitanju njihovi ljudi koji se oglušavaju o Zakon. Mene su gonili bez ikakvih osnova, da vidimo šta se sad dešava i da li će tužilaštvo uopšte da reaguje – kaže Mirković.

Ove javne nabavke u kojima se u konkursnoj dokumentaciji koriste slike ukrasa iz kataloga određene firme i zahteva da ukrasi budu baš takvi, Uprava za javne nabavke smatra regularnim. Tako je omogućeno da i grad Kruševac i beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ koristeći diskriminatorske kriterijume poslove nabavke dekorativne rasvete dodele firmi „Kip lajt“.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s