//
sada čitate...
Objavljeni članci

Novi Beograd: Zajedno za Srbiju poziva Šapića da raspiše izbore u mesnim zajednicama


„Заједно за Србију“ позива руководство општине Нови Београд, на челу са председником општине Александром Шапићем Гангулом, да распише изборе за чланове савета месних заједница.

Обавештени смо да актуелно руководство  припрема именовање нових савета МЗ директно од стране општине, без права грађана да уопште учествују у њиховом избору, а камо ли да предлажу кандидате или да се сами кандидују.

 Као доказ за то, указујемо на чињеницу да је у Службеном листу Града Београда од 15. јануара 2013. године објављена одлука Скупштине општине Нови Београд према којој су председник Општине г. Шапић, Општинско веће којим преседава председник општине, као и 10 одборника Скупштине општине једини овлашћени да предлажу чланове савета месних заједница.

Није, дакле, остављена могућност да грађани сами предлажу и бирају  своје представнике у МЗ, који би заступали интересе локалне средине пред Општином и  државним органима. Супротно томе, предвиђено је да општинска власт директно поставља све чланове Савета.

Оваква намера  је у директној супротности са начелима Европске повеље о локалној самоуправи, коју је Србија ратификовала 2007. године, као и супротна духу Препоруке 19 (2001) „Учешће грађана у јавном животу на локалном нивоу“ Комитета министара Савета Европе од 6. децембра 2001. године.

„Заједно за Србију“ сматра да оба ова документа на исправан начин дефинишу принципе и начела према којима треба да буде уређена и гарантована самоуправа у Србији, а посебно предлози мера који предвиђају „развијање форми микро-демократије, и у најнасељенијим урбаним центрима и у сеоским срединама, како би грађани могли да имају већи утицај на локалну средину и комуналне делатности“, као и „организовање на суб-локалном нивоу одговарајућих тела са изабраним члановима или сачињених од изабраних представника, која ће имати саветодавну и информативну функцију и на које ће, евентуално, бити пренета и извршна власт“.

“Заједно ѕа Србију”  позива све локалне самоуправе у Србији да се не поводе лошим примером руководства Општине Нови Београд и да раде на јачању самоуправе у својим срединама.

About Redakcijski Tim

Redakcijski Tim

Дискусија

3 thoughts on “Novi Beograd: Zajedno za Srbiju poziva Šapića da raspiše izbore u mesnim zajednicama

  1. Koga vi prizivate kada je SRBIA propala..Iluzorno je da Srbija i postoji…postojl u mislima da smo Srbija…Postoji lme Srbija kao i da ne postoki.,..

    Свиђа ми се

    Posted by Gile | 22. маја 2013., 10:40 AM
  2. Šta? Niste shvatili šta sam hteo da kažem?

    Свиђа ми се

    Posted by Gile | 22. маја 2013., 10:42 AM

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Translate

BILJKA KOJA UBIJA ĆELIJE RAKA

DONACIJE – PayPal

RSS Novosti

%d bloggers like this: